❓ТОВ на стадіі ліквідаціі, фінрезультат осттанні 3 роки від”ємний, після сплати податків і заборгованостей перед кредиторами на рахунку ще залишилися кошти у сумі меншій ніж статутний фонд.Як повернути кошти засновникам: як дивіденди(2020р був прибутковим) чи як повернення внеску до статутного фонду❓

Віжповідь

У разі ліквідації товариства його учасники мають право отримати частину майна, що залишилася після розрахунків з кредиторами, або його вартість (ч. 12 ст. 111 ЦКУ).

Згідно п.п. 170.2.2 ПКУ повернення фізичній особі коштів (майна або майнових прав), попередньо внесених нею до статутного капіталу підприємства, у разі ліквідації юрособи прирівнюється до продажу інвестиційного активу.

Операції з продажу інвестиційних активів у загальному випадку підлягають оподаткуванню. Так, п.п. 164.2.9 ПКУ вимагає включати до складу оподатковуваного доходу фізичних осіб інвестиційний прибуток від операцій з інвестиційними активами.

Щоб визначити річний інвестиційний прибуток, спочатку засновник розраховує  фінансовий результат (прибуток або збиток) за результатами року.

У Вашому випадку доходом засновника є сума коштів (вартість майна), отримана учасником у разі ліквідації юридичної особи, а витратами операції із внесення коштів або майна до статутного капіталу.

Фінансовий результат від здійснення операції з інвестиційними активами фізична особа-засновник зобов’язана визначити самостійно у податковій декларації про майновий стан і доходи. 

Суму доходу, виплаченого засновнику у зв’язку з ліквідацією підприємства, податковий агент відображає у 4ДФ з ознакою «112».