Комунальне некомерційне підприємство,Чи накручувати ПДВ в рахунках орендарям на відшкодування…

Комунальне некомерційне підприємство, зареєстровані платником ПДВ з 13.11.2018 року, здаємо приміщення в оренду. Комунальні послуги оплачуємо за рахунок коштів міського бюджету, які отримуємо як одержувач бюджетних коштів.

Чи накручувати ПДВ в рахунках орендарям на відшкодування:

-вартості понесених витрат на оплату комунальних послуг;

-вартості понесених витрат за експлуатаційні послуги;

-вартості понесених витрат на оплату земельного податку.

Дані відшкодування не є частиною оренди.

В бухгалтерському обліку ці поступлення проводимо, як зменшення витрат понесених підприємством при сплаті комунальних послуг, експлуатаційних послуг та земельного податку.

 

Відповідь:

 

Базу обкладення ПДВ операцій з постачання послуг оренди визначають виходячи з договірної вартості, але не нижче звичайних цін (п. 188.1 ПКУ).

Компенсація орендарем комунальних платежів  є об’єктом окладання ПДВ. Тобто, отримання від орендаря компенсації комунальних послуг розглядається як постачання послуг.  Дата виникнення податкових зобов’язань  – в загальному правилу «першої події».

З огляду на роз’яснення, надані ДФС в ІПК  ДФСУ від 30.01.18 р. № 342/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, якщо комунальні платежі орендодавцеві відшкодовуються:

1) у складі орендної плати (тобто їх вартість окремо в договорі не виділена, а включається до орендного платежу) — то облік компенсації комуналки в такому разі аналогічний обліку орендних платежів. Тобто в орендодавця — платника ПДВ уся сума орендної плати буде об’єктом обкладення ПДВ;

2) окремо від орендної плати (але при цьому орендна плата і компенсаційні виплати врегульовані одним загальним договором оренди) —отримання компенсації комунальних платежів вважається компенсацією вартості послуг оренди (на підставі п. 188.1 ПКУ). Відповідно, обкладається ПДВ;

3) якщо комунальні платежі відшкодовуються за окремим договором —компенсаційні платежі також підлягають обкладенню ПДВ, оскільки є самостійними операціями постачання

В  ІПК від 16.07.2018 р. № 3126/6/99-99-15-03-02-15/ІПК та роз’ясненні в категорії 101.04 бази «ЗІР» закцентовано, що  отримання від орендаря компенсації земельного податку/податку на нерухомість обкладається ПДВ. Якщо  сума компенсації вже включена до вартості оренди, то тут усе очевидно — її обкладають ПДВ як орендну плату.

Якщо ж плату за землю, податок на нерухомість орендар компенсує окремим платежем, то це вважається як компенсація, пов’язана з наданням послуг оренди (п. 188.1 ПКУ). Відповідно – є  обкладення ПДВ цієї суми в загальному порядку (див. зокрема, ІПК від 16.07.2018 р. № 3126/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, роз’яснення в категорії 101.04 ЗІР).

 

З огляду на п.188.1 ст.188 ПКУ ПДВ на «компенсаційні» платежі не нараховуємо якщо орендодавець — бюджетна установа.