Семінар 22 лютого м.Львів “Все для ФОП”

Підприємець: від відкриття до ліквідації

Єдинник чи загальник – плюси та мінуси кожної з систем оподаткування

Оптимальне побудова ділової моделі «підприємство – приватний підприємець»: оцінюємо переваги і ризики

Каса, РРО, «карткові» розрахунки,  ЄСВ, оплата найманого персоналу

ДАТА ПРОВЕДЕННЯ   22 лютого  2019 року  
МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ  м. Львів, гот. “Львів” 
ВАРТІСТЬ  590 грн. без ПДВ 
РЕЄСТРАЦІЯ   09:30 – 10:00
Час проведення  10:00 – 15:00
Кава-брейк       13-00  – 13-30

 

Лектор – Олена Габрук, практикуючий консультант з оподаткування, обліку, кадрової справи. Досвід консалтингової роботи – 19 років. Автор величезної кількості публікацій по податково – обліковій тематиці, в т.ч неприбутковим організаціям, в фахових бухгалтерських виданнях та ресурсах

Тема та регламент семінару

Як обрати потрібний КВЕД? Переведення працівників на ФОП – оптимізація або потенційні проблеми? Чи може кожен співробітник бути ФОП? Найманий працівник – ФОП: чи є обмеження? Основне місце роботи або сумісництво, як не помилитися? Нарахування та оподаткування оплати праці ФОП, застосування податкової соціальної пільги; інші виплати та гарантії; ФОП замість співробітника: який функціонал підприємству доцільно вивести на приватного підприємця; особливості оформлення договірних відносин, обмеження за видами діяльності; пакет реєстраційних та інших документів на робочому місці ФОП; юридична відповідальність фізичної особи після закриття ФОП -важливо врахувати при побудові моделей оптимізації; Знаходження ВСІХ в ОДНОМУ ОФІСІ. ФОП в офісі підприємства: організаційні нюанси.

Поповнення власного розрахункового рахунку: думки контролерів та судових інстанцій, точка перетину. Нюанси карткових рахунків:

  • перерахування з картки на картку –  чи є податкові наслідки у ФОП?
  • банківський моніторинг;
  • практика накладення відповідальності на ФОП з “необґрунтованими підприємницькими оборотами” на особистому картрахунку: причини, за якими можна потрапити під запит в банк про обороти на рахунку;
  • огляд відповідальності (кримінальної, адміністративної).

Доходи підприємницькі та особисті – важливо розмежувати!   Обираємо систему оподаткування.

«Єдинні» обмеження для ФОП; заборонені види діяльності; нові «покращення» при обранні спрощеної системи в 2019 році та їх зворотній бік; особливості переходу на ЄП ФОП різних груп; Особливості визначення доходів за стандартними і «не типовим» операціями:

  • купівля-продаж, комісія, доручення, агентські угоди;
  • зовнішньо-економічна діяльність, курсові різниці, особливості формування доходів за операціями в іноземній валюті;
  • безкоштовні передачі і безкоштовні отримання – облік і база оподаткування;
  • поворотна фінансова допомога отримана – з доходом і без;
  • поворотна фінансова допомога видана, в т.ч. співробітникам – чи є обмеження для єдинників? «премудрості» документального супроводу, відображення в обліку і звітності;
  • помилково зараховані кошти – дата повернення має значення;
  • операції «перехідного» періоду при зміні систем оподаткування;
  • поповнення оборотних коштів оцінюємо ризики для різних груп єдинників;
  • торгівля із застосуванням платіжних карт – що включаємо в дохід (суму, яка зайшла на рахунок або суму трансакції) і які ризики у кожного підходу; можливість використання електронних грошей.

Податкові наслідки  відмови від спрощеної системи; порушення вимог розділу XIV Податкового кодексу; «Загальносистемники»: нюанси визначення бази оподаткування; доходи і витрати; «проблемна» амортизація.

ФОП і бухгалтерський облік:

законодавчо не передбачено, а як на практиці? важливі моменти облікових процесів в роботі приватного підприємця (облік товарів у ФОП; підтверджуючі документи на товар і практика штрафів за їх відсутність; тонкощі інвентаризації ТМЦ у приватного підприємця; які документи повинні бути на місці реалізації ТМЦ); Первинні документи на «вхід» та на «вихід» без дрібниць.

Книга обліку доходоів/доходів і витрат

–  аналіз типових помилок: відображення «транзитних» сум і штрафи за відображення надходжень в неповному обсязі; «Податкові» премудрості записи надходжень через РОS – термінал, виручка «вихідного» дня (відображаємо при зарахуванні на розрахунковий рахунок або при проведенні операції – бути чи не бути штрафу). Втрата Книги обліку доходів і витрат / доходів – проблема не тільки з урахуванням доходів і витрат, а й з оприбуткуванням готівки; дії ФОП-норми Податкового кодексу і на практиці.

  Оприбуткування готівкових коштів ФОП.

  • ФОП і готівка – каси не має, але є проблеми;
  • оприбуткування з РРО і без;
  • які документи підтверджують прийом готівки без РРО, їх обов’язкові реквізити;
  • нюанси видачі та оприбуткування готівки інтернет – магазинами, через кур’єрів і зовнішні служби доставки (Укрпошта, Нова пошта); оновлені обмеження за готівковими розрахунками, на які операція обмеження не поширюються?

 

РРО – операції, що підлягають фіксалізаціі в 2019 році;

що, хто і коли продає без РРО або без РРО, але з РК; «Підводні» камені продажу складно – побутової техніки (перелік таких товарів може стати несподіваним сюрпризом для ФОП); нюанси інтернет – торгівлі; розрахунки карткою міжнародних платіжних систем VisaInt. та MasterCardInt; проблемний LiqРay! Визначення місця прийняття коштів – де криється  проблема?  

Оцінка «корпоративних» та податкових ризиків

 у роботі зі «супутниками» підприємства; безкоштовні передачі / отримання і «дешеві» продажу; коли зв’язаність сторін має значення? юридичне оформлення й оподаткування агентської мережі – податкове навантаження залежить від виду договору (комісія, доручення, консигнація); робота під однією торговою маркою або нюанси франчайзингу;

ЄСВ за себе та по найманих працівниках;

  • документальні підстави для застосування ставки 8,41%;
  • важливі питання заповнення звіту Д4, кореспонденція його показників з іншими звітами роботодавця;
  • виплати після звільнення;
  • рахуємо базу для нарахування в «нових» межах;
  • хто з ФОП не сплачує ЄСВ за себе.

Оплата найманих працівників –  нюанси для роботодавця!

  • мінімальна зарплата, коли без донарахувань не обійтися? терміни виплати зарплати; документальне оформлення – все під контролем!
  • утримання із зарплати: що і в яких розмірах;
  • податкова соціальна пільга – 2019; неоподатковувані норми за окремими виплати.

 

Головні і важливі питання  оформлення працівників

(трудові договори строкові та безстрокові, сумісники і суміщення; практиканти і стажери), договори ЦПХ – які недоліки при оформленні мають фатальні наслідки? Відповідність назв професій і посад класифікатора: штраф за невідповідність  мінімальний, але проблеми в подальшому «не дитячі».

«Ліквідаційні» нюанси ФОП.