Чому не можна надати ПФД самому собі

Чому не можна надати ПФД самому собі

За Цивільним кодексом фіндопомога — це позика (лист ДФС від 11.02.2013 р. № 1990/6/ 17-1216). Якщо надаєте допомогу самому собі, ви виступаєте і як позикодавець, і як позичальник. А зобов’язання припиняється, коли боржник і кредитор — одна особа (ст. 606 ЦКУ). Виходить, що ніхто нікому не винен, і отримані гроші повертати не треба.

Податківці наполягатимуть, щоби суму фіндопомоги ви включили до підприємницького доходу.

Ще є судова практика, і вона свідчить про неможливість підписання договору, у якому одна й та сама особа виступає і як сторона 1, і як сторона 2. Інакше кажучи, якщо підпишете договір і як позичальник, і як позикодавець, його можуть визнати недійсним.

А ще підприємець не може бути представником за угодами у своїх інтересах (ч. 3 ст. 238 ЦКУ).

Які є варіанти

Перший: видати нотаріально засвідчену довіреність на підписання договору про надання поворотної фінансової допомоги іншій особі.

Є простіший варіант: ваші гроші у вигляді ПФД вам може надати дружина або чоловік, сестра, брат. У статусі фізичної особи вони виступлять у ролі сторони 2 договору, нотаріально посвідчувати нічного не потрібно.

Договір про поворотну фіндопомогу обов’язково оформляти на папері, якщо сума допомоги більше 170 грн (ч. 1 ст. 1047 ЦКУ). Засвідчувати договір у нотаріуса не потрібно.

Договір надання поворотної фінансової допомоги (шаблон)

 

На що звернути увагу при укладенні договору

Включіть у договір умову, за якою відсотки за користування поворотною фіндопомогою не нараховуються. Якщо цю умову не прописати, за умовчанням потрібно буде нараховувати відсотки за договором — у розмірі облікової ставки НБУ (ст. 1048 ЦКУ). А сама операція з надання ПФД може бути визнана фінпослугою.

Строк повернення поворотної фіндопомоги

Строк повернення грошей необмежений, але в договорі обов’язково треба його вказати, інакше допомога вважатиметься безповоротною, а отже підлягатиме включенню до підприємницького доходу в момент отримання.

Документ, який підтверджує дату отримання грошей, — виписка банку для безготівкової фіндопомоги або розписка, якщо гроші отримали готівкою.

ФОП єдинникам важливо повернути гроші протягом 12 місяців з дати отримання, інакше цю суму доведеться включити в дохід (пп. 3 п. 292.11 ПКУ). А на 3-й групи доведеться сплатити із цієї суми єдиний податок.

 

Підприємці на загальній системі взагалі гроші в себе не відображають, бо в переліку доходів загальносистемника немає ПФД (пп. 177.2 ПКУ).

Дата повернення грошей — це дата їх зарахування на рахунок позикодавця або внесення готівки в касу (ч. 2–3 ст. 1049 ЦКУ).